Anmäl dig här 

Nordiskt Allkonst Island 2022

GILJAGAUL  ( uttalas Giljagöjl )      DEN SKAPANDE MÄNNISKAN / Se – Höra – Göra

”Giljagaul” kan vara vindens sus i fjället eller vattnets porlande och rörelse i marken. Vi vandrar genom ravinen (gil) eller ”kaljon” (gljúvur) på Tingvellir som heter Almannagjá.Vi arbetar i olika workshops och möter de 4 elementen under veckan och på vår vandring genom Almannagjá.

Festivalen börjar måndagen den 13 juni med ankomst under måndagen och gemensam kvällsmat kl. 18.00. Vi möts så i den stora Salen kl. 19.30 där vi presenterar programmet för festivalen och oss själva. Ambassadörer och representanter från alla länder hälsar. Det blir skådespel från Asgardur om de 4 elementen och vi sjunger tillsammans.

Dagarna kommer att ha samma upplägg som tidigare ”Allkonstfestivaler”:

  • Frukost: 8.00-9.00
  • Arbetsgrupper: 10.00-12.00
  • Lunch: 12.30-14.00
  • Arbetsgrupper: 15.00-17.00
  • Kvällsmat: 18.00-19.00

Vi träffas i gymnastiksalen på morgonen kl. 09.00 med upptakt och genomgång av dagen program.   Vi sjunger tillsammans, enstaka ord, toner och klanger som illustrerar de fyra elementen eld, vatten, luft, jord. Därefter går vi från Salen direkt till de olika grupperna.

Efter kvällsmat träffas vi igen kl. 19.30 och håller på till kl. 21.00.  Det blir möjligt att visa fram dikter, språk, sång, dans…

Arbetsgrupper.

Det blir 8 grupper.  Dessa grupper delas sedan i mindre grupper och det kan se olika ut från grupp till grupp. Alla grupperna arbetar för att göra promenaden i Almannagjá klangfull och färgglad.  Vi gör instrument, flaggor, mat och sånger.

Grupp 1: Mediegrupp.

Denna grupp filmar och tar bilder av alla aktiviteter under festivalen.  Det blir intervjuer och bildspel.  Hos alla grupper blir det reklamskyltar som denna grupp uppdaterar. Om man uppger sitt telefonnummer kan man få roliga sms under festivalen.

Grupp 2: Landet och jorden.

Denna grupp vill ge till baka till jorden och kultivera den plats vi är på (Laugarvatn) Vi skapar en vacker rabatt runt flaggstången som är vid Heradsskolin, huvudbyggnaden där vi håller hus.

Vi ska göra arrangemang med blommor, stenar, träd och järn.  Alla som kommer till Giljagaul tar med sig en sten från sitt hemland som inte får vara större än en näve. Sen får man måla den, sätta sitt namn på den eller vad du vill och i vilka färger du tycker är finast.

Grupp 3: Hästar.

Alla som vill kan få rida en liten tur.  Vi kan kela med hästen, borsta den och klappa.  Alla kan få en bild av sig när de sitter på hästen.

Grupp 4: Järn.

Denna grupp gör olika klanger av järn.  Vi smider järn över eld och bankar till på en ambolt.

Vi kommer också att arbeta med kallt järn och även koppar.

Grupp 5: Ull.

Vi ska spinna och tova. Vi kommer möjligen att ha några får som vi kan klippa men det är osäkert i nuläget.  Vi kommer att göra flaggor i alla storlekar och färger.

Grupp 6: Baka och fiska.

Vi ska baka bröd vid en varm källa och gräva ned en gryta med bröddegen i marken runt värmekällan och som får bakas i 12 timmar. Vi ska lära oss att göra fiskeflugor och fånga fisk i Laugarvatn. Fisken ska vi tillreda på olika sätt och ha som pålägg på en smörgås som vi bjuder på efter promenaden i Almannagjá.

Grupp 7: Stenar.

Vi letar efter stenar som ”sjunger” för att göra olika klangspel med stenar.  Vi målar dom och kultivera dom på olika sätt.

Grupp 8: Träd.

Vi fäller träd, barkar och klyver. Vi arbetar med grenar och mindre träd. Vi gör xylofoner stora och små, både till att slå på och som vindspel.  Vi gör en ”burrur” och andra elementinstrument.

På onsdag är det utflykt. Vi åker till Geysir och Gullfoss.  Vi tar med oss lunchpaket och äter på utflykten

På torsdag kväll börjar vi vår vandring genom Almannagjá.

 

 

 

 

Vi ska använda ”togorna” med de vackra färgerna som vi har från de första mötena i Järna.                    Det blir program hela vägen och när vi kommer ner äter vi brödet som vi har bakat.

Giljagaul avslutas kl. 11.00 fredag den 17. Juni.