Internationellt biståndsarbete
Nordiska Förbundets arbetsgrupp för Östfrågor. En mängd initiativ har tagits av nordiska verksamheter i F.d. Sovjetunionen och Baltikum, det har gällt att starta läkepedagogiska skolor, bygemenskaper och utbildningar i samverkan över gränserna.
Aktuella projekt presenteras här.
Blagoe Delo
– Et pilotprosjekt for inkludering av mennesker med funksjonsvansker i Ural-området, Russland
Nordisk Forbund for Helsepedagogikk og Sosialterapi samarbeider med en organisasjon i Uralområdet – Blagoe delo – for utvikling av sosialterapi i Russland. I sentrum for arbeidet står informasjon om FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter. Russland ratifiserte konvensjonen i 2012 og må utvikle lovgivning og praksis på det sosiale området.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
FÖRSTA VÄRLDSKONGRESSEN FÖR MÄNNISKOR MED FUNKTIONNEDSÄTTNINGAR I JEKATERINBURG 2017
”Vi behöver kämpa med våra svårigheter och utvecklar därför förmågor som vi kan ge till samhället”, ”Vi måste också hjälpa, kan inte bara förvänta oss hjälp”, ”Det är vi som måste börja så att samhället kan förändras”, ”DU är själv ansvarig för din lycka”, ” Vår väg hör till oss”, ” Jag har inga ben men kan stå upprätt för mina värderingar och rättigheter”.
Det blev än mer synligt att alla människor bär medansvar hur samhället utvecklas och att var och en kan bidra med sin speciella förmåga.
Efter dessa morgonpresentationer och kaffepaus var det dags att bege sig till en av de 43 olika workshops som delvis var inhysta i sportpalatset men även på andra platser i närheten. Ett trettiotal stora bussar stod beredda med transporter samt otaliga volontärer, poliser m.m. Det fanns workshops i musik, dans, sport, film, konsthantverk samt studie – och samtalsgrupper av olika slag. Workshopsledarna kom från världens alla hörn. Kongressen var trespråkig: ryska, engelska och tyska.
Måltiderna, lunch och middag, serverades i två stora fina matsalar i grannbyggnaden ”Kosmos”. På eftermiddagarna var det dags för 15 olika guidade exkursioner i stan, museer, kyrkor, historiska platser m.m. På kvällarna genomfördes olika kulturella program. En av höjdpunkterna var besöket i Filharmonin med stadens filharmoniska orkester. Det fanns inga hissar i byggnaden men en hel skara med unga starka män stod på rad, beredda att bära alla besökare i rullstol uppför de två trapporna! Det var en upplevelse att se alla dessa hjälpande händer vart man än kom! Det var tack vare alla dessa organisatörer, volontärer, workshopsledare, översättare, tekniker m.m. som det gick att genomföra detta gigantiska äventyr utan några nämnvärda incidenter. Kongressen blev mycket positivt uppmärksammad i rysk media, tv och tidningar följde med på alla tillställningar.
Kongressen avslutades med en äkta rysk bal i stor stil i konserthallen på ”Kosmos”. Stadens teatrar hade lånat ut balkläder för öppningsdefilén och en dress-code hade skickats ut till alla deltagare flera veckor i förväg. Med alla volontärer, delegater och organisatörer var det över 1000 människor som valsade runt i de mest fantastiska långklänningar, kostymer och folkdräkter. Det dansades polka, mazurka, polonäs m.m. till den ståtliga liveorkesterns toner. Senare gällde det att försöka få en skymt av och komma åt den enorma världskongresstårtan som rullades fram med sprakande ljus. Mirakulöst nog fanns det plats för allt och alla även för rullstolsdans! Stämningen var på topp och kvällen blev till en oförglömlig upplevelse för deltagarna världen över.
Många nya vänner fann varandra, erfarenheter och kontaktadresser byttes ut, den tredje regionala ryska kongressen är planerad i september nästa år i Sevastopol.
”Sverdlovskregionen har visat att de kan föra dialog med andra länder kring integration. Vi kan även visa på framsteg men är bara i början av vägen när vi jämför med många europeiska länder, men – vägen vi valde är den rätta.” Det var socialministern som yttrade dessa ord under den officiella avslutningen. Till sist tonade den gemensamma sången: We are the world…(av Michael Jackson) i rummet och duvor skickades mot skyn som tecken för fortsatt positivt samarbete mellan människor med särskilda behov och förmågor och deras organisationer i världen, när det gäller att skapa och utveckla ett inkluderande och rättvist samhälle.
”När du känner värme i ditt hjärta då minns du oss” sa en argentinsk vän vid avskedet.
Ja det var mycket värme vi bar med oss hem till alla världens hörn från denna stora manifestation för kreativitet, fred och kärlek.
Brigitte Deck
* Genom ett kontinuerligt samarbete med Sverige sen många år tillbaka har arbetet inom läkepedagogik och socialterapi grundats och utvecklats i Jekaterinburg.
Läs mer om det i LÄS nr ? och i Forum för Antroposofi nr 3/ 2016. ”Som himlen på jorden….” en plats i Ural. Brigitte Deck
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Projekt Ekaterinburg
Hösten 2001 startade ett Seminarium för Läkepedagogik och Socialterapi i staden Jekaterinburg i Ryssland ( Sverdlovsk region, Ural). Det skedde genom lokala initiativ tagare i samarbete med Öst-väst gruppen inom Föreningen Sofia samt med det Nordiska Förbundet för Läkepedagogik och Socialterapi. Det blev ett mycket fruktbart samarbete, regelbundet åkte medlemmar inom Öst-väst gruppen dit för att undervisa och så småningom även för att stödja nya projekt som uppstod genom studenter som hade absolverat det treåriga seminariet. Arbetet var genomförbart genom 7 års generöst stöd från Nordiska Förbundet och genom holländska stiftelser.
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Konstterapiseminariet i Petersburg
En ny seminarieverksamhet har kommit i gång i Petersburg med stöd av Nordiska Förbundet för Läkepedagogik och Socialterapi.
Seminarieverksamheten har till uppgift att ge konstterapeutiska ansatser för dem, som arbetar inom läkepedagogik och socialterapi. Detta för att i någon mån kunna täcka behovet av konstterapin, eftersom det i Petersburg med omnejd inte finns några konstterapeuter.
Dokument & länkar:
- KONSTTERAPISEMINARIUM I PETERSBURG nov-08.doc
- till nf verksamhetsberättelsen Jekaterinburg 2008.doc
- Situasjonsrapport fra Blagoe delo oktober 2008.doc
- www.ceste-net.org
Internationellt samarbete – ECCE
ECCE betyder ”European Cooperation for Curative Education an social therapy” och är en sammanslutning av föräldrar och medarbetare i antroposofiskt orienterade verksamheter i hela Europa. ECCE har varit huvudman för Leonardoprojekten och samarbetar med andra europeiska och internationella handikapporganisationer.